Internet Explorer 9

15 Mart 2011

Dün(14 Mart) akşamı Microsoft İnternet Explorer tarayıcısını son sürümü olan 9’un final sürümünü yayınladı. Yeni arayüzü, geliştirilmiş performansı, Windows 7 entegrasyonu vd. özellikleri ile dikkat çekiyor. 

Web mecrasında çalışanları tarayıcıları ve yetenekleri konusunda çok iyi bilgi sahibi olması gerekir. Helede Arayüz Geliştiricileri için çok önemlidir. Çünkü kodumuzu yazarken farklı tarayıcılara göre yazıyoruz. 

Bu yazımda İnternet Explorer 9’un önemli özelliklerinde bahsedeceğim. 

Yeni Görünüm

En büyük değişimlerden biri görünümde gerçekleşmiş. Yeni nesil tarayıcılardaki anlayış ile hareket edilmiş menü ve adres çubuklarının kapladığı alan en aza indirilerek gösterilen sayfa alanı genişletilmiştir. 

Yukarıda görüldüğü gibi gittikçe tarayıcılar orta noktada buluşuyorlar.

Bunun dışında;

  • Sekmelerin yapısı ve görünümüde değiştirilmiş.
  • Yeni sekme açıldığında karşımıza çıkan boş ve anlamsız bir sayfa yerine split görünmlü en sık açtığımız siteler listeleniyor.
  • Yeni bir bildirim alanı eklenmiş. İndirilen dosyalara ait bilgililerin gösterilmesi, popup pencerelerini ait bilgiler, güvenliğe ait uyarılar, şifre kayıtları vd. bildirimleri artık tarayıcının alt kısmında gösteriliyor.
  • Dosya yüklemek için kullanılan Yükleme Yöneticisi kısmı yenilenmiş ve kullanışlı bir yapıya kavuşturulmuş.

Standartlar ve Performans

İnternet Explorer 9’un alt yapısal olarak en büyük yeniliği GPU destekli yani “Hardware Acceleration” destekli yeni javascript tarama motoru(çakra) sayesinde web sitelerini daha hızlı yorumluyor. 

İnternet Explore 9’un geneline baktığımızda diğer tarayıcılara göre en büyük avantajı GPU destekli tarama motoru olarak görünüyor. Bu sayede web sayfalarını masaüstü programlar gibi hızlı ve beklemeksizin kullanım imkanı sunmayı düşünüyor. GPU destekli “Hardware Acceleration” kastımız şudur; grafik desteğini bilgisayar işlemcisinden(cpu) grafik işlemcisine(gpu) taşımayı sağlayan javascript motoru sayesinde ana işlemci üzerindeki yükü dağıtarak daha fazla verim almayı sağlıyor. Buda bize web’de görsel bakımdan zengin içerikli siteleri daha hızlı gezme imkanı sağlıyor.

Bu yenilenen ve hızlandırılan tarama motorları HTML5 desteğini sunuyor. Burada şöyle bir liste var. Destekleme konusunda İnternet Explorer’un eski sürümlerine göre çok büyük eklemeler var, ancak diğer tarayıcıların son sürümlerini dikkate aldığımızda neredeyse yarı yarıya bir eksiklik var.

findmebyip.com/litmus

Sitesini incelemenizi öneriyorum. 

Aşağıda İnternet Explorer 9’un desteklemediği özelliklerin belli başlıları listesi var.

  • Application Cache (offline)
  • Web Workers (threads in JavaScript)
  • HTML5 Forms (validation mechanism, CSS3 selectors)
  • JavaScript Strict Mode
  • ForeignObject (embed external content in SVG)
  • SMIL Animations (SVG animations)
  • File API
  • WebGL (3D)
  • CSS3 Transitions (for animations)
  • CSS3 Text Shadow
  • CSS3 Gradients
  • CSS3 Border Image
  • CSS3 Flex box model
  • ClassList APIs
  • FormData
  • HTML5 History API
  • Drag’n Drop from Desktop

Pek iç açıcı bir tablo değil.

Performansla ilgili bir çok yayınlanan grafik var. Bunlara bakıldığında İnternet Explorer 9 kendi ailesinin en hızlı ve yeni nesil tarayıcılara yaklaşan performansı var. 

Windows 7 ile Sorunsuz ve Tümleşik Çalışma

Masaüstünüzü ikiye ayırarak geniş ekranlarda iki farklı siteyi tek ekran görme imkanı sağlayan bir yapıyı kullanabilirisiniz. 

Windows 7’nin programlar için sunduğu en sık kullanılan sitelere daha hızlı erişimi sağlayan yapı web sitelerinde sağlanmış. Sık kullandığımız web sitelerini programlar gibi alt barımıza sabitleyebiliyoruz.

Eklenti Desteği ve Eklenti Performans Göstergesi

Eklenti Performans göstergesi bize eklentilerin ne kadar zaman kaybına neden olduğunu gösteriyor. Biz bu verilere göre eklentiyi kaldırıyor veya bize lazım ise kalmasına karar veriyor. Bence diğer tarayıcılarında edinmesi gereken bir özellik bu.

Gelişmiş Adres Çubuğu

Adres çubuğu hem arama yapmamıza, hemde web sitelerinde gezmeye yarayan bir yapıya kavuşturulmuş. Buna “Tek Kutu” adı verilmiş. Bir çok yeni nesil tarayıcının yöneldiği bu sisteme İnternet Explorer 9’da getirilmesi güzel.

Diğer tarayıcılardan elimizin alıştığı ve bize çok hız kazandıran bu yapı tüm tarayıcılar için güzel bir gelişme.

Sonuç

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki yukarıda açıkladığım ve araştırdığım kadarı ile bir çok yönü ile gayet başarılı bir tarayıcı olarak görünüyor İnternet Explorer 9, ancak gerek HTML5 ve gerekse CSS3 özelliklerini destekleme konusundaki eksiklikleri beni düşündürüyor. Anlayamadığım bir olay varki bir çok yönden gelişmiş bir tarayıcı sunmasına rağmen nasıl oluyorda bu özellikleri desteklemiyor, anlam verebilmiş değilim. Ayrıca Windows XP’ye yüklenemeyecek olmasıda ilginç.

Chrome’daki güncelleme mantığı ile gelen bir yapıya sahip olsa idi bu durumda bir türlü geçiştirilebilirdi, ancak böyle bir yapıda olmadığını görünce üzülüyorum açıkçası. Hala %60 seviyelerinde kullanıcısı olan bir tarayıcıdan daha sorunsuz bir tarayıcı çıkarmasını bekliyordum. 

Mevcut tarayıcıları düşündüğümde belki sadece GPU nedeni ile belki kullanılabilir ama bu sene içinde çıkacak diğer tarayıcılarında bu özelliği kazanacağını ve İnternet Explorer 9 ile belki geçici bir yükselme yaşansa bile daha sonra düşüşün devam edeceğini düşünüyorum.

Kaynaklar

Avatar Popout Efekti

Avatar Popout Efekti uygulaması Devamını oku

Kapsayıcı sorguları (container query)

29 January 2024 tarihinde yayınlandı.

Renk geçişli ve Hareketli kenar çizgileri

22 January 2024 tarihinde yayınlandı.