HTML5 ve CSS3 hayatımıza girmeye başladı. Her ne kadar Microsoft nedeni ile tam olarak kullanmasakta birçok makale ve örnek uygulamayı takip ediyoruz. Hala geliştirilmekte olan özellikleri ile bu yeni teknolojilerin hayatımıza girişi bize birçok güzellik kazandıracaktır.

Bir çok makale okuyorum ve uygulama görüyorum ama HTML5 ile bir şey yapmak daha nasip olmadı bana. HTML5 hakkında okuduklarım ve araştırdıklarım konulardan bir tanesi de konu başlığından anlaşılabileceği gibi. HTML dokümanının yapısını oluşturan elemanlar hakkında ufak bir yazı yamayı planladım. Aslında mevcut HTML’de farkını yazacağım. Daha bir sadeleştirilmiş diyebiliriz.

DOCTYPE

Doğru DOCTYPE Kullanımı hakkında bir makalem vardır. Doctype, dokümanın tipi gösteriyor yorumlayıcıya(tarayıcıya). Bu tanımlar çok uzun metinler içeriyordu ancak HTML5 bu tanımı kısaltmış ve çok güzel yapmış.

Şimdiye kadar ve hala kullanmakta olduğumuz bir doctype örneği,

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Yukarıdaki HTML etiketi bize bu html dokümanının xhtml 1.0 olduğunu ve Transitional ise hem HTML hemde XHTML kurallarının bu dokümanda geçerli olduğunu gösteriyor. Peki HTML5’de bu işi nasıl yapıyoruz.

<!DOCTYPE html>

Bu kadar, kısa ve hafıza da kalıcı. HTML kodlarını Not Defteri ile  yazdığım dönemlerde çok çekerdim bu Doctype tanımlarında. Git bir yerden örneğini al falan. Sonra Dreamweaver bunu otomatik ekliyordu da yazmaktan kurtulmuştum. Açıkçası ben hiç bir zaman yukarıdaki HTML5 öncesi kodu aklıma yazamadım.

Doctype Etiketinin kapama etiketi ve işareti yoktur ve küçük büyük harf duyarlılığı yoktur.

HTML5 öncesi sürümler SGML kökenli diller olduğu için DTD tanımlarına gereksinim duyardı ancak HTML5 SGML kökenli olmadığı için buna gerek duymaz.

<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
</head>
<body>
...
</body>
</html>

Peki burada bir sürüm numarası yok nasıl sonraki sürümler ile bunu ayıracağız?

Burada şöyle bir şey var HTML5 geliştirilirken eğer buraya bir sürüm numarası verilse idi mevcut bütün web siteleri bu kapsam dışında kalacaktı, ama bu şekilde bir tanım ile eski ve yeni tüm dokümanlar aynı kefeye konmuş oldu. Geçmişide destekleyen bir yapıya kavuşturulmuş oldu.

Aslında yeni nesil tarayıcılar bir tanım yapılmasa daha standart modda belgeyi tanımladığı için Doctype’ın pek bir geçerliliği kalmamış idi ama yinede bir tanım yapmak iyidir. İE’nin ne yapacağı belli olmaz.

<html> Elemanı

Html dokümanlarını çevreleyen kapsayıcı bir elemandır <html> html5 öncesinde tanımımız

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="en" xml:lang="en">

Şeklinde idi. Buradaki xmlns değeri bu dokümanın anaçatısının http://www.w3.org/1999/xhtml kullandığını gösteriyor. HTML5 anaçatısı belli olduğu için tekrar tanımlamaya gerek duymuyor ve ayrıca iki adet dil tanımınında gereksiz olduğunu kabul ediyor ve sonuçta html5’teki tanımımız;

<html lang="en"></html>

şeklinde oluyor.

<head> içi tanımlar

HTML5 sadece Doctype tanımını değil ayrıca <head> içinde kullandığımız etiketleride ciddi manada basit hale getirmiştir.

Karakter kodu için kullandığımız

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />

Yerine HTML5 karışılığı

<meta charset="UTF-8">

Gayet basit ve akılda kalıcı.

Gelelim script eklemek için kullandığımız koda;

<script type="text/javascript" src="dosya_adi.js"></script>

HTML5’de ise;

<script src="file.js"></script>

Benzer şekilde ilişkilendirilmiş dokümanlar için kullandığımız

<link rel="stylesheet" href="style-original.css" type="text/css" />

yerine HTML5’de

<link rel="stylesheet" href="style-original.css" />

İşin kısacası, tüm tanımları olabildiğince kısaltmışlar. Süperde yapmışlar, şimdiye kadar bize çektirdikleri eziyet neydi kardeşim.

Sonuç olarak bir HTML5 basit yapısı

<!DOCTYPE html>
<html lang="">
<head>
<meta charset="utf-8">
<title></title>
<meta name="description" content="" />
<meta name="keywords" content="" />
<meta name="robots" content="" />
</head>
<body>
</body>
</html>

Şeklinde olacaktır.

Kaynaklar

Avatar Popout Efekti

Avatar Popout Efekti uygulaması Devamını oku

Kapsayıcı sorguları (container query)

29 January 2024 tarihinde yayınlandı.

Renk geçişli ve Hareketli kenar çizgileri

22 January 2024 tarihinde yayınlandı.