Firefox 4

22 Mart 2011

Mart ayı internet tarayıcıları için bayağı yoğun geçiyor. Mart’ın başlarında Google Chrome 10 çıktı, Chrome o kadar sık sürüm geçiyor ki ne zaman 10 oldu anlayabilmiş değilim. Opera’da ise bu duruma biraz daha buçuklu bir cevap verdi Opera 11.10 sürümünü beta olarak yayınladı. Ardından uzun süredir beklenen İnternet Explorer 9 çıktı, normal kullanıcı isteklerini karşılayan bizim gibi geliştiricileri yine eksikleri ile düşündüren bir sürüm. Son olarak bu gün Firefox 4 çıktı. Burada sizlere FireFox 4’ün yeniliklerinden bahsedeceğim. Firefox 4’de aslında başta 3.7 olarak adlandırıldı sonra geçen sene çıkacaktı direkten döndü derken mart’a kadar bekletti bizi.  Yeni özellikleri inceleyelim.

Yenilenen Arayüz

Yeni nesil bir çok tarayıcıda gördüğümüz içeriğe daha fazla alan bırakan yeni tasarım kabulünü Firefox 4’de de görüyoruz. İnternet Explore 9’da dediğimiz gibi hepsi ortalama olarak doğru yolu buluyor.

Daha derli toplu bir arayüze kavuşmuş Firefox4. Gerçi o kadarda problememiz yoktu arayüzü ile ilgili, ama yenilenmiş daha hoş olmuş. Sekmeler Chrome’daki gibi üste alınmış. Ana bir Menü Sağ üst köşeye Firefox başlığı ile eklenmiş. Ana Sayfa ve Yerimleri arama kutusu yanına yerleştirilmiş. Ayrıca Yeni Eklenti Düzenleme arayüzü eklenmiş.

Performans

Bencee en büyük artıyı hızdan, performanstan yana olmuş. Bellek kullanımda uzun süreli kullanımda şişmeler oluyor ve can sıkıcı sonuçlar doğruyordu. İlk kullanım deneyimlerime göre gayet başarılı bir gelişme olmuş bu konuda. Google Chrome’un öncülüğünde artık tüm tarayıcıların önceliğini hız konusuna veriyor. Bence bu güzel bir gelişme.

Yenilenen javascript motoru(Jägermonkey) ve HTML5 motoru sayesinde bir önceki sürüme göre 6 kat daha hızlı olduğunu söylüyor Mozilla. Bunu kullanırken hissediyorsunuz. Ayrıca “hardware acceleration” sayesinde hızlanma daha fazla hissediliyor. İnternet Explorer 9’dan hatırladığımız bu özellik grafik işlemciyide devreye sokuyor.

Eklentileri güncellemeleri arkaplanda yükleyerek eklentilerin eski sürümlerdne dolayı yavaşlamasını engelliyor. Eklenti güncellemeleri sonrası tarayıcı kapatıp açmaya gerek yok artık.

Yeni Sekme Özellikleri

Panorama özelliği sayesinde çok fazla sekme kullanan kullancılar için bir düzeni sağlamak artık daha kolay olacak.

Sekmeli yapıya geçtikten sonra bir çok insan sekmelere alıştı, bunun sonucu olarakta sekmeleri düzenleme ihtiyacı duydular. Bu ihtiyacı çok iyi gören Firefox mart ayındaki bu yeni tarayıcı sürümleri içinde belki en iyi özelliği kullanıcılarına sundu.

Ayrıca sekmeleri sabitleme özelliğide eklendi. Daha önce Chrome’dan alışık olduğumuz uygulama sekmeleri sabitleme özelliği artık Firefox’da da var. Çok kullandığımız özellikleri veya uygulamaları sabitleyerek devamlı göz önünde tutuyoruz. Sabitlenen sekmeler görüntü olarakta sadece ikonları görünür kalıyor, bölylelikle fazla yer kaplamıyor.

Senkronize Firefox (Firefox Sync)

</param></param></param></embed>

Daha önce eklenti olarak sunduğu bu özelliği artık program içinde geliyor. Farklı araçlar ile internete girenler için ve farklı yerlerde tarayıcısının özelliklerini her kullandığı yere taşımak isteyenler için güzel bir özellik. Tüm tarayıcı bilgileriniz ve ayarlarınızı her kullandığınız yerden erişmenizi sağlıyor bu özellik.

Web Standartları Desteği Arttı

  • HTML5 yorumlama motoru geliştirildi,
  • HTML5 Form elemanları, form doğrulama ve form özellikleri desteğini arttırıldı,
  • HTML 5 Yapısal elemanları desteği sunuyor. <article>, <section>, <nav>, <aside>, <hgroup>, <header> ve <footer>,
  • HTML5 hidden özelliğini destekliyor,
  • Yeni HTML5 özelliklerini destekliyor: <mark>, <figure> ve <figcaption>,
  • WebSocket APı desteği sağlıyor,
  • WebGL desteği sunuyor,
  • Google’un çıkardığı WebM video formatı desteği sunuyor,
  • SVG animasyonu SMIL desteği sunuyor,
  • Medya elementlerinin(video, audio) buffered özelliğini destekliyor,
  • Medya elementlerinin(video, audio) preload özelliğini destekliyor,
  • CSS geçiş(transitions) özelliği desteği sunuyor,
  • Matematiksel işlemler yapmayı sağlayan -moz-calc özelliği desteği sunuyor,
  • CSS dokunma özellikleri desteği sunuyor,
  • -moz-font-feature-settings, -moz-tab-size, resize özelliklerini destekliyor
  • CSS3 :-moz-handler-crashed, :-moz-placeholder, :-moz-submit-invalid, :-moz-window-inactive, :invalid, :optional, :required ve :valid sözde sınıflarını ve :-moz-focusring sözde seçici desteği sunuyor
  • -moz-background-size yerine background-size, -moz-border-radius yerine border-radius ve -moz-box-shadow yerine box-shadow isim değişikliklerini yapıyor
  • Firebug’dan alışık olduğumuz Web Konsol özelliğini sunuyor

Diğer Özellikler

Beni izleme(Do Not Track) özelliği eklenmiş,  Çoklu dokunma özelliği ve daha güvenli gezintiler için bazı özellikler sunuyor. Ayrıca Chrome’dan alışık olduğumuz otomatik güncelleme özelliği ile biz indirmeden yeni sürümler kurulacak artık. Bu özellik tüm tarayıcılara gelirse çok güzel olur.

Sonuç

Mart ayı tarayıcılar için kendilerini gösterme zamanı olarak geçiyor. Her yeni özellik bizi heyecanlandırıyor. Gelişen web teknolojilerine ayak uyduran tarayıcılar ayrıca yeni ve kullanışlı özelliklerde sunuyor. Firefox’un hız sorununu bu sürümde düzelttiği kanısına varsam da uzun süreli kullanımlardaki performansını görmeden kesin bir şey söylemek zor.

Firefox’a FireBug ile olan göbek bağım nedeni ile benim için Firefox birincil tarayıcımdır ve bu yeni sürüm ile birlikte bu daha çok pekişecektir.

Son olarak rekabet güzel şey.

Yeni nesil tarayıcıların Hız testi http://lifehacker.com/#!5784396/browser-speed-tests-firefox-4-internet-explorer-9-chrome-11-and-more

Kaynaklar

Avatar Popout Efekti

Avatar Popout Efekti uygulaması Devamını oku

Kapsayıcı sorguları (container query)

29 January 2024 tarihinde yayınlandı.

Renk geçişli ve Hareketli kenar çizgileri

22 January 2024 tarihinde yayınlandı.